Node-RED Nedir? Neden Kullanılmalıdır?
Node-RED şudur budur …
Node-RED is a programming tool for wiring together hardware devices, APIs and online services in new and interesting ways.
Node-RED is a free, JavaScript-based server and web GUI for wiring together hardware devices, APIs and online services.
Node-RED Kurulumu
Şimdi Nod-RED’in hem Windows hem de Linux platformlarında nasıl kurulacağını görelim.
Windows Üzerinde
İlk olarak buraya tıklayarak Node.js’inen son LTS sürümünü indiriyoruz.
Node.js’in kurulumunu next next diyerek gerçekleştiriyoruz.
Şimdi sıra geldi Node-RED kurulumuna. Bunun için Windows arama alanına “Node.js Command Prompt” yazarak Node.js’in komut istemcisini çalıştırıyoruz ve aşağıdaki komutu yazarak Node-RED kurulumunu gerçekleştiriyoruz.
npm install -g –unsafe-perm node-red
Kurulum tamamlandıktan sonra yine Node.js Command Prompt’a node-red yazarak servisi başlatıyoruz. Bize bir adres veriyor. (127.0.0.1/1880). Bunu tarayıcıya yazdığımızda Node-RED karşımızda ve artık kullanıma hazır durumda.
NOT: Node.js Command Prompt’u Node-RED kullanmak istediğimiz süre boyunca kapatmıyoruz.
Linux (Ubuntu) Üzerinde
Öncelikle terminale girip nodejs -v yazıp Node.js yüklü mü, değil mi kontrol ediyoruz. Eğer yüklü ise sürümünü öğreniyoruz. Yüklü olmadığını varsayıyoruz ve yüklemeye başlıyoruz.
İlk olarak sudo apt-get update komutu sayesinde sisteminizde kurulu olan paketlerin, paket deposundaki versiyonları ile farkları araştırıp paket listesini güncelliyoruz.
Daha sonra sudo apt-get install nodejs yazıp Node.js’in en son sürümünü yüklüyoruz.
Şimdi de npm -v yazıp npm yüklü mü, değil mi kontrol ediyoruz. Eğer yüklü ise sürümünü öğreniyoruz. Yüklü olmadığını varsayıyoruz ve yüklemeye başlıyoruz.
Ardından sudo apt-get install npm yazıp npm’in en son sürümünü yüklüyoruz.
Şimdi sıra geldi Node-RED kurulumuna. Bunun için terminale aşağıdaki komutu yazarak Node-RED kurulumunu gerçekleştiriyoruz.
sudo npm install -g –unsafe-perm node-red node-red-admin
Node-RED kurulumu tamamlandı. Şimdi güvenlik duvarında Node-RED’in kullanacağı 1880 numaralı portu açmak için aşağıdaki kodu yazalım.
sudo ufw allow 1880
Kurulum tamamlandıktan sonra yine terminale node-red yazarak servisi başlatıyoruz. Bize bir adres veriyor. (127.0.0.1/1880). Bunu tarayıcıya yazdığımızda Node-RED karşımızda ve artık kullanıma hazır durumda.
NOT: Node.js Command Prompt’u Node-RED kullanmak istediğimiz süre boyunca kapatmıyoruz.
Node-RED ile Neler Yapılabilir?
…